Vitaminele

Lipsa vitaminelor din alimentație pe perioade mai lungi determină apariția unor boli specifice

Despre vitamine
 
Însemnătatea vitaminelor pentru menținerea și promovarea sănătății este bine cunoscută. Lipsa lor din alimentație pe perioade mai lungi determină apariția unor boli specifice, cunoscute sub numele de avitaminoze:

• Lipsa vitaminei C - scorbutul
• Lipsa vitaminei B - beri-beri
• Lipsa vitaminei A - hemeralopie

În cazul în care vitaminele sunt prezente în alimentație în cantități prea mici, în raport cu durata și gravitatea carenței,  apar o serie de tulburări care, deși nu provoacă îmbolnăviri propriu-zise, încetinește creșterea, scade pofta de mâncare, reduce capacitatea de muncă, micșorează rezistența față de infecții etc.

Hipovitaminozele pot apărea la persoane aparent sănătoase, care sunt de părere că se hrănesc bine.
Tulburările se datorează faptului că vitaminele, desi nu furnizează material de construcție sau energetic, sunt indispensabile pentru desfășurarea normală a proceselor de sinteză și refacere a țesuturilor, precum și a proceselor energetice.

Relația dintre vitamine și rezistența organismului nu se limitează doar la rolul nespecific al vitaminelor, ele influențează și direct, specific, rezistența organismului față de acțiunea unor noxe chimice. Se știe că vitaminele joacă un rol important în procesele de oxidoreducere, consum de oxigen și alte reacții chimice care au loc în celule.

Cum unele toxine își exercită efectul prin tulburarea acestor procese, în condițiile unei insuficiențe vitaminice, toxinele determină mai ușor și mai repede intoxicația.

Dimpotrivă, un aport adecvat de vitamine, asigurând buna funcționare a organismului, îi vă mari rezistența sau va putea atenua gravitatea unor simptome produse de factori toxici.

Vitaminele intervin de asemenea în procesele de detoxifiere din organism, prezența lor fiind indispensabilă pentru desfășurarea normală a acestor procese.

Unele vitamine, în doze excesive, pot determina tulburări și uneori adevărate îmbolnăviri (hipervitaminoze). De aceea vitaminele vor fi administrate numai la indicația medicului și în dozele prescrise de acesta.

O rație echilibrată în proteine, lipide și glucide, alcătuită din alimente care nu și-au pierdut în cursul preparării valoarea nutritivă, asigură și un aport corespunzător de vitamine. Totuși, în lumina cunoștințelor actuale despre nevoile organismului în vitamine, precum și în raport cu nivelul actual al alimentației, cu obiceiurile alimentare și procedeele de prelucrare culinară și tehnologică a produselor alimentare, asigurarea nevoilor în vitaminele A, B1, B2, PP și C constituie încă o problemă.